Utlandet eller Norge- Hvor er det billigst å handle?

Publisert av J M den

Når man handler produkter fra en norsk butikk med varer importert fra utlandet kan ofte prisene oppleves som noe høye sammenlignet med utenlandske butikker, men dette betyr ikke nødvendigvis at det er billigere å handle samme produkt fra utlandet, som oftest tvert i mot.

Vi gir deg en utregning nederst i denne artikkelen som viser prisforskjellen ved å handle i utlandet kontra Norge, men la oss gi deg en forståelse av hva som inngår i utenlandskjøp først.

Utenlandske butikker viser en salgspris uten å ta høyde for en rekke kostnader som påløper under betaling og når varene ankommer Norge. Dette er kostnader som norske butikker tar ved import og er også grunnen til at prisene i norske butikker kan oppleves som noe høyere, men totalsummen blir ofte likevel lavere og mer forutsigbar da du slipper de skjulte kostnadene som påløper ved kjøp fra utlandet. Det er flere faktorer som kan gjøre det dyrt å handle fra utlandet når man bor i Norge. Dette burde man ta i betraktning når man vurderer å handle fra utenlandske butikker:

  • Kronekurs og valutaveksling
  • Toll og avgifter (MVA)
  • Frakt og leveringstid
  • Retur og reklamasjon

Kronekurs og valutaveksling

Når du handler i utenlandske nettbutikker, må du vanligvis betale i valutaen til det aktuelle landet. Valutavekslinsgebyrer og valutakurser vil påvirke den endelige prisen du betaler. Denne artikkelen er skrevet 29 mai 2023 og akkurat nå er den norske kronen svak. På nåværende tidspunkt tilsvarer 1 USD hele 11 NOK. En dyr dollar gjør at du må betale mer per dollar enn du ville gjort når kronen er sterkere. I tillegg må du betale gebyret for selve valutavekslingen også. Denne summen varierer mellom bankene.

Toll og avgifter

Tollkostnadene i Norge ved import varierer av flere faktorer, inkludert varetypen, vareverdien og opprinnelseslandet. Hvis vi tar utgangspunkt i “næringsmidler” som for eksempel vil være mat, godteri, brus, helsekost eller andre kosttilskudd, proteinpulver, krydder eller te. Kjøper du disse varene over nett, må du betale merverdiavgift og eventuelle særavgifter og toll for varene fra første krone. Avgiftene vil bli ilagt når varene ankommer grensen til Norge. I praksis vil fraktselskapet beregne og legge ut avgiftene på vegne av deg. Dette gjør de basert på informasjon om pakken og innholdet som avsenderen er forpliktet til å merke sendingen med. Det vil sannsynligvis påløpe et gebyr fra fraktselskapet for dette. Det varierer når fraktselskapene krever inn gebyr og avgift. Næringsmidler har 15% moms og dette vil også tilkomme som en del av avgiften som må betales når varen kommer til Norge. MVA må betales på næringsmidler fra første krone, det er ingen fritak som gjelder her.

Frakt og leveringstid

Ved handel fra utenlandske butikker må du regne med en dyr frakt i tillegg til en leveringstid som kan bli lang. Ting kan forekomme under transporten ettersom det ofte er flere ledd forsendelsen må gjennom før den ankommer Norge. I Norge skal varen fortolles hvor de øvrige gebyrene påløper. Retur og reklamasjon Hvis du kjøper noe fra utlandet og ønsker å returnere det, kan kostnadene for returfrakt og eventuell tollbehandling være dyre.

Når du handler fra utlandet er det verdt å merke seg at du ikke er beskyttet av:

  • Forbrukerkjøpsloven som gir deg rettigheter knyttet til mangler ved produktet, reklamasjon og retur av varer samt eventuell erstatning eller prisavslag.
  • Angrerettloven som gir deg angrerett ved fjernsalg, som inkluderer netthandel. Du har normalt sett rett til å angre kjøpet innen 14 dager etter at du har mottatt varen med visse unntak i norske butikker.
  • Markedsføringsloven som regulerer markedsføring og gir deg beskyttelse mot villedende og urimelig markedsføring.

Loven sikrer at du får korrekt og tydelig informasjon om produktet eller tjenesten du kjøper.

La oss se på hva som faktisk lønner seg

Vi sammenligner kjøp av en G FUEL tub fra utlandet mot vår norske butikk. I G FUEL sin butikk koster en tub i dag $35.99 som ved dagens kronekurs utgjør kr 400. Vi benytter Bank Norwegian sitt kredittkort som eksempel på valutavekslingsgebyr som ligger på 1.75%. Vi ender da opp med en sum for selve transaksjonen på kr 7. Deretter kommer toll og avgifter for denne vareklassen som ligger på 15% mva og 19% tollavgift og et gebyr for selve fortollingsbehandlingen som vanligvis baseres på en forenklet fortolling (vareverdi mellom 350 - 3000kr) ligger på kr 149. I tillegg kommer frakt på $15.64 som utgjør kr 172.

Vi ender da opp med følgende regnestykke for kjøp av en tub i utlandet:

Pris 400 kr
Vekslingsgebyr 7 kr
Moms 60 kr
Tollavgift 76 kr
Fortollingsgebyr 149 kr
Frakt 172 kr
TOTAL 864 kr

 

Du må derfor regne med minimum sum på nesten 900 kr totalt og en svært lang leveringstid for en tub G FUEL om du handler denne i utlandet.

Til sammenligning får du en tub hos oss fra 479 + halvparten av fraktkostnaden og levering på 1 - 3 dager. Vi forsøker å presse prisene så godt det lar seg gjøre men våre priser avgjøres også av faktorer som kronekurs og avgifter vi betaler ved import. Dette gjør vi slik at du slipper å stå for disse kostnadene. Nå som kronekursen er svak så er det dyrere for oss å importere som gjenspeiles i prisene.
Til tross for dette vil produktet fortsatt være betydelig billigere og raskere for deg som bor i Norge å handle hos oss. I tillegg er du beskyttet av forbrukerkjøpsloven, angrerettloven og markedsføringsloven. Et tryggere og mer forutsigbart kjøp med andre ord.

Lurer du på hva slags tubs vi har inne for øyeblikket finner du de her.

← Eldre artikler

Artikler

RSS

Hvem er egentlig MrBeast?

Av J M

MrBeast's virkelige navn er Jimmy Donaldson og er en mega populær YouTuber og filantrop kjent for sine overdådige og ofte veldedige stunt. Han fikk betydelig...

Les mer

Er Prime drikkene lovlig eller ulovlig å selge i Norge?

Av J M

I begynnelsen av mai ble det publisert flere artikler i mediene med påstander om at de enormt populære Prime drikkene selges ulovlig i Norge. Grunnlaget...

Les mer