Er Prime drikkene lovlig eller ulovlig å selge i Norge?

Publisert av J M den

I begynnelsen av mai ble det publisert flere artikler i mediene med påstander om at de enormt populære Prime drikkene selges ulovlig i Norge. Grunnlaget det argumenteres for er at drikken inneholder for mye koffein og vitamin A. Vi tilbyr Prime Hydration og ønsker å avklare vår redegjørelse av saken.

Prime drikkene kommer i to varianter og det er viktig å skille på disse, da innholdet i disse variantene er forskjellige.

  1. Prime energy varianten som er energidrikke på boks som inneholder koffein.
  2. Prime hydration varianten som er en koffeinfri elektrolyttdrikke (sportsdrikke) som selges i Fandrops og flere norske butikker.

Det norske lovverket som tar for seg grenseverdier som er tillatt er tilgjengelig for allmennheten og på bakgrunn av dette skal vi kunne klare å avdekke hvordan drikkene stiller seg til det faktiske regelverket.

1. Vi gjør en “breakdown” og starter med Prime Energy varianten.

Denne varianten er energidrikke og vi finner grensene for hva som er innholdsmessig lovlig i lovdata under Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler, unntatt kosttilskudd, jf. kapittel II

Under næringsmiddelkategori “Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre tilsatt koffein i en mengde over 15 mg/100 ml​4“ er det en fastsatt grense på følgende:

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin C

Niacin

Vitamin B6

Folsyre

Kalsium

Magnesium

Sink

1,2 µg

4 mg

48 mg

10 mg

1,4 mg

24,4 µg

60 mg

30 mg

2 mg

 

Forøvrig er grensen på koffeininnhold på energidrikke i Norge 32mg/100ml.

Prime Energy har følgende verdier til sammenligning mot mattilsynets liste over lovlige tilsetninger i denne vareklassen:

Prime Energy (355 ml)
Kalsium - 56 mg (15.77 mg per 100 ml)
Vitamin B6 - 2.55 mg (0.71 mg per 100 ml)
Magnesium - 56.3 mg (15.85 mg per 100 ml)
Koffein - 200 mg (56.33 mg per 100 ml)

Konklusjon av Prime Energy
Sammenligner man denne tabellen med Prime Energy så ser vi at den bryter på mengden lovlig tilsatt koffein.
Med et koffeininnhold på 200mg som utgjør 56mg per 100ml overstiger Prime Energy varianten den norske grensen på 32mg per 100ml med hele 75%

Dette produktet kan vi derfor med sikkerhet si at ikke vil være lovlig å omsette på det norske markedet.

2. PRIME HYDRATION (500 ml)

Denne varianten er koffeinfri og er en sportsdrikke eller såkalt elektrolyttdrikke.
Vi ser derfor på verdigrensene for vareklassen “Eletrolyttdrikker” i Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler, unntatt kosttilskudd, jf. kapittel II (per 100 ml).

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin C

Niacin

Vitamin B6

Folsyre

Kalsium

Fosfor

Magnesium

Jern

Sink

Kobber

Mangan

Selen

Krom

Molybden

Jod

290 µg

2,5 µg

4,5 mg

35 mg

7,5 mg

0,9 mg

82 µg

180 mg

150 mg

60 mg

3 mg

1,5 mg

0,2 mg

0,4 mg

8,5 µg

20 µg

17 µg

23 µg


Argumentasjonen for at Prime drikkene tilsynelatende skal være ulovlig er at det er for høyt innhold av koffein og vitamin A.

Prime Hydration er koffeinfri, og bruddet på koffeingrensen vil derfor frafalle.
Videre har drikken følgende innhold:

Vitamin A - 900 mcg (180 mcg per 100 ml)
Vitamin E - 15 mg (3 mg per 100 ml)
Vitamin B6 - 3.4 mg (0.68 mg per 100ml)
Magnesium - 124 mg (24.8 mg per 100ml)

Konklusjon
For høyt innhold av Vitamin A er en gjenganger som er nevnt i en rekke artikler, men når vi sammenligner drikken med lovdata så ser vi at drikken innehar 110 mcg lavere verdi av vitamin A enn hva grensen på 290 mcg tilsier. Vi kan ikke se at Hydration varianten bryter verdigrensen på noen av de øvrige verdiene heller. 

Vi kan på bakgrunn av våre funn derfor ikke se at drikken Prime Hydration bryter noen av de fastsatte verdigrenser vi finner under vareklassen Elektrolyttdrikker og er derfor heller ikke å anse som ulovlig å selge på det norske markedet.

Når det er sagt mener vi at drikken ikke bør inntas i større mengder over tid ettersom dette kan medføre en helserisiko da enkelte vitamin verdier er høye.
Drikken skal inntas med måte på lik linje som øvrige produkter.
Vi anbefaler ikke drikken for barn og har derfor 18 års aldersgrense for kjøp av denne drikken i vår butikk.


Om det fremlegges dokumentasjon som tilsier noe annet enn våre funn vil vi innrette oss etter dette umiddelbart, men frem til det blir lagt frem en konkret redegjørelse på hvordan Prime Hydration bryter loven vil vi inntil videre tilby denne varianten til våre kunder.

OPPDATERING
Oppdatert informasjon fra Mattilsynets sider 25. mai 2023.

Henviser til seksjon:
Prime Hydration - Manglende merking

"Prime Hydration er en såkalt elektrolyttdrikk. Slike produkter må merkes at de er beregnet for personer over 18 år. De er ikke tillatt omsatt dersom de markedsføres mot barn og unge.

Produkter som har vært i salg av merket Prime Hydration har et høyt innhold av vitamin A, som de fleste får i tilstrekkelig mengde fra andre matvarer. Et for høyt inntak av vitamin A over lang tid kan medføre leverskade og annen helserisiko.

Vitamin A er også tillatt å tilsette i kategorien for elektrolyttdrikker, men da må det som angitt fremgå at det er for personer over 18 år. Se forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler (lovdata.no)"

kilde: -her-

← Eldre artikler Nyere artikler →

Artikler

RSS

Utlandet eller Norge- Hvor er det billigst å handle?

Av J M

Når man handler produkter fra en norsk butikk med varer importert fra utlandet kan ofte prisene oppleves som noe høye sammenlignet med utenlandske butikker, men...

Les mer

Hvem er egentlig MrBeast?

Av J M

MrBeast's virkelige navn er Jimmy Donaldson og er en mega populær YouTuber og filantrop kjent for sine overdådige og ofte veldedige stunt. Han fikk betydelig...

Les mer